dinsdag 11 juli 2023

Oekraïners in buitenland zijn minder optimistisch

Naar het buitenland gevluchte Oekraïners zijn pessimistischer over het verloop van de oorlog met Rusland als Oekraïners die in eigen land zijn gebleven. Uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat 30 procent van de mensen die zijn gebleven verwacht dat de oorlog niet binnen een jaar voorbij is, terwijl dat de Oekraïners in het buitenland 40 procent hier vanuit gaat. 

Van de gebleven Oekraïners meent 17 procent dat de oorlog nog hooguit enkele maanden gaat duren, terwijl 32 procent uit gaat dat de Oekraïense overwinning zes maanden tot een jaar op zich laat wachten. Dat Oekraïne de oorlog gaat verliezen is de overtuiging van 1 procent, tegen 3 procent van de Oekraïners die elders in Europa verblijven. 

Van de vertrokken Oekraïners verwacht 40 procent dat de overwinning nog langer dan een jaar op zich laat wachten, terwijl 23 procent er vanuit gaat dat hier nog zes maanden tot een jaar voor nodig is. Slechts 121 procent meent dat de Oekraïense overwinning nog maar enkele maanden op zich laat wachten.
Zoals bij elke peiling zijn er regionale verschillen. De Oekraïners in het oosten zijn minder optimistisch of onzeker dan die in het midden, westen en zuiden van het land.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: