woensdag 26 juli 2023

IAEA bevestigt: landmijnen bij kerncentrale

Er is al veel langer sprake van door de Russische bezetters aangebrachte explosieven in en bij de kerncentrale van Zaporizja, maar gisteren bevestigde directeur Rafael Grossi van de internationale atoomwaakhond IAEA dat daar inderdaad sprake van is. Bij aan bezoek aan de kerncentrale afgelopen zondag zagen waarnemers van de IAEA met eigen ogen dat er landmijnen liggen in een bufferzone rond de centrale.

De waarnemers rapporteerden dat ze werden rondgeleid in een afgebakend gebied en dat ze niet binnen werden toegelaten. Ook kregen ze geen toegang tot de daken van de kernreactoren 3 en 4, waar volgens de Oekraïense militaire inlichtingendiensten explosieven zijn geplaatst door de Russen. 'Ons team heeft de aanwezigheid van de landmijnen ter sprake gebracht en kreeg als antwoord dat dit een militair besluit is geweest', aldus Grossi. Er zijn circa 500 Russische militairen aanwezig op het terrein.

'Het plaatsen van explosieven op het terrein is niet in lijn met de veiligheidsvoorschriften van de IAEA en de nucleaire veiligheid. Ook zorgt het voor extra psychische druk voor het personeel van de kerncentrale dat het toch al moeilijk heeft.' 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de situatie van Europa's grootste kerncentrale 'ongelofelijk onveilig' en roept Rusland op om de explosieven meteen weg te halen. De Verenigde Staten heeft Rusland eerder gewaarschuwd dat het verantwoordelijk wordt gehouden als zich een kernramp voordoet. 

De Oekraïense militaire inlichtingendiensten hebben de afgelopen weken bij herhaling gewaarschuwd dat de Russen een 'terroristische aanslag' willen plegen op de kerncentrale, waarvan Oekraïne de schuld moet krijgen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: