vrijdag 14 juli 2023

'Nog wennen aan idee van Oekraïne als NAVO-lid'

Oekraïne moet nog wennen aan het idee dat het nauw verbonden is met de NAVO en straks deel gaat uitmaken van het militaire bondgenootschap. 'We moeten een psychologische drempel over', constateert minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken in een televisieinterview naar aanleiding van de NAVO-conferentie in Vilnius. 

Hij noemt het een teleurstelling dat niet de beslissende stap is gezet, maar de situatie is volgens de minister heel anders dan in 2008 toen Oekraïne (en Georgië) tijdens een NAVO-top in Boekarest het lidmaatschap werd voorgespiegeld en er geen vervolg aan werd gegeven om Rusland niet tegen de haren in te strijken. 

In Vilnius werd wel een extra stap gezet door Oekraïne niet meer aan allerlei verplichtingen te laten voldoen. Slechts een voorwaarde is gebleven: Oekraïne mag pas toetreden tot de NAVO als de oorlog met Rusland is afgelopen. 'Iedereen heeft ons verzekerd dat we dan zonder meer deel gaan uitmaken van de NAVO. En dat kan veel eerder zijn dan iedereen verwacht.' Op de vraag of hij tevreden is met de uitkomst van de conferentie antwoordde Koeleba 'over het algemeen ja'.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: