zondag 30 juli 2023

Oekraïners houden álle Russen verantwoordelijk

Driekwart van alle Oekraïners (78 procent) houdt alle Russen verantwoordelijk voor de oorlog. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van het burgernetwerk Opora. 
Vrijwel alle deelnemers aan de peiling (95 procent) willen dat de Oekraïense regering alles op alles zet zodat Rusland na de oorlog de aangerichte schade vergoedt, al verwachten slechts vier op de tien dat die schadevergoeding er daadwerkelijk komt.

Het vertrouwen in een Oekraïense overwinning blijft intussen groot. Driekwart (77  procent) zegt er van overtuigd te zijn dat het Russische leger wordt verslagen, terwijl een op de zes dat graag wil geloven. Zeven op de tien Oekraïners vinden dat de oorlog pas gewonnen is als de Russische troepen weg zijn uit heel Oekraïne, dus ook van de Krim. Voor 60 procent houdt een overwinning ook in dat alle gevangenen en gedeporteerden terug naar huis kunnen, terwijl 51 procent meent dat ook het bestraffen van de mensen die oorlogsmisdrijven hebben begaan daarbij hoort.

Een op de drie Oekraïners (36 procent)  is wel bereid om concessies te doen, maar niet door een deel van het grondgebied op te geven. Ook de toetreding van Oekraïne tot de NAVO en de Europese Unie mag er niet voor worden opgegeven. Slechts 6 procent blijkt bereid om dit alles overboord te gooien, als er maar vrede komt. 

Gevraagd naar mogelijke veiligheidsgaranties voor Oekraïne meent 54 procent dat het lidmaatschap van de NAVO de beste garantie is. Een alternatief hiervoor is volgens 16 procent een strategische samenwerking op defensiegebied met een aantal lidstaten van de NAVO. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: