Oekraïne heeft dan geen directe uitnodiging gekregen om onmiddellijk lid te worden van de NAVO, het heeft wel de nodige bilaterale toezeggingen binnen voor langdurige steun in de oorlog met Rusland. En ook Nederland springt bij.
Sinds Rusland zijn 'speciale militaire operatie' begon, heeft Oekraïne al ongekende militaire steun genoten. Op de top van NAVO-landen in Vilnius is die verder uitgebouwd. Een lidmaatschap zit er nog niet in, maar het Oekraïense arsenaal wordt weer aanzienlijk versterkt . Belangrijkst voor de Oekraïense president Volodimir Zelenski is toch de langdurige steun 'zo lang als nodig is' die is toegezegd door de G7-landen ofwel Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan. Het gaat dan om veiligheidsgaranties voor de lange termijn die Moskou moeten afschrikken tijdens en vooral na deze oorlog, aldus diplomaten in Vilnius.
De 'onvoorstelbare moed' die Oekraïne toont, is een voorbeeld voor de hele wereld, zei de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een gezamenlijke persconferentie met andere leiders op de top. 'Jullie zijn geweldig', zei hij tegen de aanwezige Oekraïners. 'Jullie allen: jullie zonen, dochters, mannen, vrouwen en vrienden.'
Ook ons land doet mee aan het pakket veiligheidsafspraken, waarmee Oekraïnes grote bondgenoten de veiligheid van het land op de lange duur willen verzekeren, zegt demissionair premier Mark Rutte, die aanwezig is in Vilnius. Volgens hem maken deze afspraken Zelensky uiteindelijk toch tevreden over de NAVO-top. Rutte noemt de afspraken 'echt historisch', omdat Nederland niet eerder zulke veiligheidsverzekeringen gaf.
Doordat Oekraïne de komende jaren verzekerd is van steun, geeft het Westen de boodschap dat 'het een misrekening is voor Poetin als hij denkt dat de tijd aan zijn kant staat en hij dit uiteindelijk kan uitzitten', zegt demissionair buitenlandminister Wopke Hoekstra. Na de G7-landen zullen ook veel andere bondgenoten van Kyiv soortgelijke veiligheidsafspraken maken, denkt Hoekstra. Voor Nederland zijn dat 'de F16's en luchtafweer, denk aan Patriots', aldus Hoekstra. Binnen een paar maanden wil Nederland met Oekraïne afspreken wat Nederland precies gaat 'leveren, moderniseren en trainen'.
De veiligheidsafspraken kunnen op ieder moment worden opgezegd, erkent de Nederlandse delegatie op de NAVO-top in Litouwen. Maar Oekraïne kan er toch op bouwen. Daarvoor zou de grote steun in de Nederlandse politiek en de samenleving voor Oekraïne garant staan. Ook nieuwe kabinetten blijven de beloften dus 'zeker' nakomen, bezweert Rutte.
Bron: AD
Geen opmerkingen:
Een reactie posten