zondag 23 juli 2023

Odesa: Russen komen met gebruikelijke smoezen

Het Russische ministerie van Defensie rechtvaardigt de aanval met maar liefst negentien raketten op het historische centrum van Odesa dat die gericht was 'op faciliteiten waar terroristische aanvallen op Rusland werden voorbereid'. Daarbij zouden gebouwen zijn geraakt waar 'onbemande zeedrones werden gemaakt' en dat er 'buitenlandse huurlingen aanwezig waren'. 

Tegelijkertijd wordt nog maar weer eens door de Russische media aangehaald dat president Vladimir Poetin 'van Odesa houdt' en dat het Kremlin 'speciale plannen heeft voor de stad'. De beruchte televisiepresentator en oorlogshitser Vladimir Zolovjov meent dat Rusland Odesa niet zal sparen 'maar dat de stad later wordt herbouwd'. Dit uiteraard na de oorlog. Ook wordt wordt gesuggereerd dat Oekraïne zelf raketten op de stad heeft laten neerkomen om Rusland daar de schuld van te geven.

Bij de aanval van afgelopen nacht werd een man gedood en waren er 22 gewonden, waaronder vier kinderen. De Transformatiekathedraal raakte zwaarbeschadigde. De kathedraal uit 1794 werd in 1936 opgeblazen door de Sovjets en begin deze eeuw herbouwd. In totaal raakten 25 monumenten beschadigd. De historische binnenstad valt als werelderfgoed onder de bescherming van de Unesco, al hebben ze daar in Odesa nu uiteraard weinig aan.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: