zondag 9 juli 2023

Kritiek op clustergranaten, maar: 'munitie raakt op'

President Joe Biden: 'Munitie Oekraïne raakt op.'
Het Amerikaanse besluit om clustermunitie te gaan leveren aan Oekraïne stuit op kritiek van bondgenoten en (hulp)organisaties. Het gebruik van de wapens is internationaal omstreden. Meer dan honderd landen hebben een verdrag ondertekend tegen het gebruik van clustermunitie.

President Joe Biden kondigde vrijdag aan dat de clustermunitie onderdeel is van een nieuw pakket aan wapensteun voor Oekraïne. Hij vond het een moeilijk besluit: "Het duurde even voordat ik overtuigd was", zei hij tegen CNN. Biden zegt dat hij het met bondgenoten heeft overlegd. 'De munitie van de Oekraïners raakt op.' Volgens de president zijn de clustergranaten nodig om oprukkende Russische tanks te stoppen. 


Wanneer clustermunitie ontploft, valt het uiteen in talloze kleinere explosieven. Deze fragmenten kunnen ook jaren later nog exploderen. Daarom vormen ze volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een groot risico voor inwoners van een getroffen gebied, die bijvoorbeeld terugkeren naar huis na de strijd.

Een Duitse regeringswoordvoerder zegt begrip te hebben voor de beslissing van de VS, maar benadrukt dat Duitsland niet van plan is clusterbommen te leveren aan Oekraïne. Spanje is kritischer op de VS. 'Nee tegen clustermunitie en ja tegen het legitiem verdedigen van Oekraïne, dus zonder clustergranaten', zegt de Spaanse defensieminister Margarita Robles.

De mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties zei vrijdag dat het gebruik van clustermunitie 'direct moet stoppen'. NAVO-chef Jens Stoltenberg zegt dat de NAVO geen standpunt inneemt en dat bondgenoten er zelf over moeten beslissen.

Het Verenigd Koninkrijk geeft na de VS de meeste militaire steun aan Oekraïne. De Britse premier Rishi Sunak zegt dat het Verenigd Koninkrijk in elk geval niet van plan is ook clustermunitie te leveren. 'We hebben een verdrag getekend dat het produceren en inzetten van clustermunitie verbiedt', zegt Sunak. 'We zullen Oekraïne blijven steunen, maar dat doen we met zware gevechtstanks en langeafstandswapens.'

De Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne hebben het verdrag tegen het gebruiken van clustermunitie niet ondertekend. Rusland gebruikt clustermunitie in Oekraïne.

Bron: NOS

Aanvulling: 
Her en der wordt het woord 'clusterbommen gebruikt, maar het gaat hier om granaten die gerichter kunnen worden gebruikt dan bommen. De kans is daardoor kleiner dat burgers door clustermunitie. 

Geen opmerkingen: