woensdag 26 juli 2023

Grote kans dat F-16's pas in voorjaar arriveren

Er is nog altijd geen overeenstemming over de beste aanpak bij het opleiden van de Oekraïense piloten die met F-16's moeten gaan vliegen. Volgens de nieuwssite Politico ligt er een voorstel om dat te doen op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Tucson, waar ook al piloten uit andere landen worden opgeleid. Een ander voorstel is om piloten van de Amerikaanse luchtmacht naar een Europees land te sturen en de Oekraïners daar op te leiden. 

Beide voorstellen liggen nog op tafel, is Politico te weten gekomen van twee Amerikaanse regeringsfunctionarissen. De Europese landen die van plan zijn om F-16's af te staan aan Oekraïne hopen dat de training nog deze zomer kan beginnen, ergens in Europa. Volgens de Amerikanen doen elf Europese landen mee, onder aanvoering van Nederland en Denemarken. 'Maar geen van deze landen heeft nu al definitief F-16's beschikbaar gesteld.'

De Amerikaanse regering moet nog altijd formeel instemmen met het beschikbaar stellen van onder meer de instructieboeken en de vluchtsimulators. Het lijkt er volgens de Amerikanen nog het meest op dat door al het getreuzel de F-16's op z'n vroegst volgend voorjaar aan Oekraïne worden overgedragen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: