donderdag 20 juli 2023

Oekraïne betaalt Rusland met gelijke munt terug

Oekraïne heeft een waarschuwing uitgedaan dat vanaf middernacht alle schepen die op de Zwarte Zee met een Russische haven of een door Rusland bezette Oekraïense haven als vijandig worden aangemerkt. Ze kunnen wapens of ander militair aan boord hebben 'met alle risico's van dien'. Ook wordt vanaf scheepvaartverkeer in het noordoostelijke deel van de Zwarte Zee en het Kertsj-Jenikalekanaal als vijandig gezien. 

'We hebben het scheepvaartverkeer gewaarschuwd. De verantwoordelijkheid ligt nu volledig bij de Russische regering', aldus het Oekraïense ministerie van Defensie. Er wordt gewezen op het lot van de Russische kruiser Moskva die afgelopen jaar tot zinken werd gebracht. 'Wat met de Moskva gebeurde, bewijst dat het Oekraïense leger de middelen heeft om de Russische agressie op zee aan te pakken.'

Rusland haalde maandag een streep door de graandeal en waarschuwde vervolgens dat alle schepen die op de Zwarte Zee onderweg zijn naar een Oekraïense haven als vijandig gezien worden en dus vogelvrij zijn. Ondertussen worden ook de Oekraïense graanterminals met raketten bestookt. In de nacht van dinsdag op woensdag ging daarbij 60.000 ton graan verloren. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: