zaterdag 15 juli 2023

Leger Oekraïne wijzigde noodgedwongen tactiek

Het Oekraïense leger is noodgedwongen van tactiek veranderd nadat in de eerste twee weken van het tegenoffensief 20 procent van alle wapens en materieel werd beschadigd of geheel verloren is gegaan, ook westerse wapens. In de weken daarna werd nog eens 10 procent uitgeschakeld. Daarna werd besloten om eerst de Russische troepen uit te putten door aanvallen met artillerie en lange-afstandsraketten in plaats van dwars door de mijnenvelden van de Russen te gaan.

'Maar dat goede nieuws wordt overschaduwd door de realiteit, aldus de New York Times die zich bij de berichtgeving over het tegenoffensief baseert op militaire deskundigen. 'De verliezen zijn ook beperkt omdat het tegenoffensief moeizamer verloopt en soms ook zelfs tot stilstand is gekomen, omdat de Oekraïense soldaten het moeilijk hebben met de uiterst capabele Russische verdediging.' 

De Oekraïense troepen hebben tot dusver slechts acht van de 96 kilometers afgelegd die ze moeten afleggen naar de kust om de Russische troepen van elkaar te scheiden. Volgens de militaire deskundigen die de New York Times raadpleegde is de eerste 25 kilometer van het tegenoffensief het zwaarst, omdat de aanvaller driemaal zoveel manschappen en wapens in moet zetten als de verdedigende partij.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: