zondag 30 juli 2023

Britten: Wagner heeft nauwelijks zware wapens

De Britse militaire inlichtingendiensten constateren dat de huurlingen van Wagner vrijwel zonder zware wapens naar Wit-Rusland zijn gekomen. Verondersteld wordt dat ze die wapens aan het Russische ministerie van Defensie hebben moeten afstaan. Er zijn sinds half juli tenminste 5.000 huurlingen van Jevgeni Prigozjin's Wagner Groep ondergebracht in een tentenkamp bij het dorp Tsel. 

Aan de hand van satellietfoto's kan worden opgemerkt dat er honderden wagens bij het kampement staan, maar dat zijn vooral vrachtwagens, busjes en een beperkt aantal pantserwagens. 'Het blijft onduidelijk waar de zware wapens zijn gebleven waar Wagner in Oekraïne de beschikking over had. Het ligt echter voor de hand dat ze die moesten teruggeven aan het Russische leger', aldus de Britse inlichtingendiensten. 

De bewegingen van het beruchte huurlingenleger worden nauwlettend gevolgd. De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei gisteren dat een honderdtal huurlingen zich nu bij de Suwalki-corridor bevindt. Dat is de smalle verbinding over land tussen Polen en Litouwen. Hoe gevaarlijk Wagner kan worden vanaf Wit-Russisch grondgebied voor Oekraïne, Polen en Litouwen hangt volgens de Britten vooral vanaf of ze toch weer de beschikking krijgen over zware wapens. 

Bron: Ukrainian News Agency

Geen opmerkingen: