vrijdag 14 juli 2023

Vooral veel Russische militairen in kerncentrale

Er zijn momenteel rond de 500 mensen aanwezig in de kerncentrale van Zaporizja, voor het merendeel militairen. Dat zegt Joeri Malasjko, militair gouverneur van de provincie Zaporizja. 'We hebben geen informatie over de wapens die ze bij zich hebben of over de explosieven die ze hebben aangebracht', zegt hij over de situatie in de kerncentrale. 

Malasjko zegt op alles voorbereid te zijn, mocht zich een noodsituatie voor doen in Europa's grootste kerncentrale. Volgens onderminister Volksgezondheid Ihor Koezin worden alle inwoners binnen een straal van 50 kilometer geëvacueerd als  sprake is van een stralingslek. 

Nog altijd wordt gevreesd dat de Russen een terroristische aanslag van Oekraïne voorwenden. De militaire inlichtingendiensten van Oekraïne zeggen te weten dat er explosieven zijn aangebracht op het dak van twee van de zes kernreactoren. De internationale nucleaire waakhond IAEA heeft waarnemers op het terrein van de kerncentrale, maar die mogen het dak van de beide reactoren niet op van de Russische bezetters. De IAEA beziet de situatie nog altijd 'met de nodige zorg'.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: