maandag 17 juli 2023

'Niet verlengen graandeal heeft ernstige gevolgen'

Als Rusland de graandeal niet verlengt, dan heeft dat ernstige diplomatieke gevolgen. Deze waarschuwing komt van Jake Sullivan, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden. In een interview met tv-zender CBS zegt Sullivan dat het Kremlin onvoorspelbaar is als het aankomt op verlenging van de graandeal die vandaag afloopt.

'Als het Kremlin zich terugtrekt, dan zal de rest van de wereld zeggen dat Rusland het zuidelijk halfrond de rug toekeert en dat Afrika, Latijns Amerika en Azië geen voedsel tegen betaalbare prijzen meer kan krijgen. Dat komt Rusland nog duur te staan.' 

De Russische president Vladimir Poetin zal dus een keus moeten maken. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei vrijdag nog met Poetin te hebben afgesproken dat de graandeal wordt verlengd. Het Kremlin ontkent dit.

Volgens berichten in de nieuwsmedia overweegt de Europese Unie om de Rosselchozbank weer toe te laten tot het internationale betalingsverkeer (SWIFT). De Russische bank werd vanwege de sancties eerder daarvan uitgesloten. Ook secretaris-generaal Antonia Guterres van de Verenigde Naties zou dit aanbod hebben gedaan.

De graandeal is een overeenkomst over de export van graan en aanverwante voedingsmiddelen dat stil kwam te liggen door de Russische invasie van Oekraïne in 2022. De strijdende partijen Rusland en Oekraïne tekenden de overeenkomst niet met elkaar, maar met bemiddelaar Turkije, onder toezicht van de Verenigde Naties. De documenten werden op 22 juli 2022 in Istanboel ondertekend.

Inmiddels is duidelijk dat Rusland de graandeal niet wil verlengen. Eerst moeten de belemmeringen voor de Russische export van kunstmest en graan van tafel.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Wikipedia

Geen opmerkingen: