woensdag 26 juli 2023

Britten: situatie op Zwarte Zee steeds gevaarlijker

Rusland heeft de korvet Sergej Kotov naar de Zwarte Zee gestuurd na het aflopen van de graandeal ruim een week geleden. Volgens de Britse militaire inlichtingendiensten is dit marineschip ingezet om vrachtschepen te onderscheppen die naar een Oekraïense haven varen. De Sergej Kotov bevindt zich nu aan de zuidkant van de Zwarte Zee, waar het marineschip de scheepvaart vanaf de Bosporus controleert.

De kans op een gewelddadig treffen op de Zwarte Zee is daarmee toegenomen. Rusland heeft gedreigd vrachtschepen met een Oekraïense bestemming aan te vallen, ongeacht onder welke vlag ze varen. Officieel heeft dat niets met het vervoeren van graan te maken, maar met de mogelijke aanvoer van wapens. Oekraïne heeft gedreigd ook schepen met een Russische bestemming te willen stoppen.

Een Roemeens vrachtschip heeft in de nacht van zondag op maandag schade opgelopen bij een Russische aanval op de infrastructuur van de Oekraïense binnenhaven Reni aan de Donau. De schade viel volgens het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken mee, de bemanning bleef ongedeerd en het vrachtschip kon de reis vervolgen. 

Oekraïne probeert via de Donau graan te transporteren nu de route over de Zwarte Zee door Rusland onmogelijk wordt gemaakt. Na aanvallen op de drie havens en hun graanterminal bij de stad Odesa heeft Rusland niet alleen de haven van Reni aangevallen, maar ook die van Ismail. Beide havens bevinden zich op slechts 200 meter van de Roemeense grens. Bij de aanval zouden drie graanterminals zijn vernield. Er vielen zes gewonden.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: