vrijdag 7 juli 2023

Geheime gesprekken VS en Rusland over Oekraïne

De Russische minister Sergej Lavrov.
Een groep voormalige hoge Amerikaanse nationale veiligheidsfunctionarissen heeft in het geheim gesprekken gevoerd met een aantal prominente Russen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De gesprekken hadden als doel een fundament te leggen voor onderhandelingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

Lavrov had in april enkele uren een ontmoeting met leden van de groep in New York, vertellen bronnen aan NBC News. Bij de bijeenkomst waren Richard Haass, een voormalig diplomaat en de vertrekkende voorzitter van de raad voor buitenlandse betrekkingen, en Europa-expert Charles Kupchan en Rusland-expert Thomas Graham aanwezig, meldt NBC.

De regering-Biden was op de hoogte van de gesprekken, maar heeft ze niet geïnitieerd, zeggen de bronnen. De Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis werd na de vergadering op de hoogte gebracht. Volgens twee bronnen is ten minste één voormalige Amerikaanse functionaris naar Rusland gereisd voor besprekingen over de oorlog in Oekraïne. Bij de bijeenkomsten waren naar verluidt personen betrokken van wie werd aangenomen dat ze dicht bij Poetin of andere besluitvormers van het Kremlin stonden.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: