maandag 24 juli 2023

Rusland valt Oekraïense havens Reni en Ismail aan

Rusland heeft twee Oekraïense havens op 200 meter van de Roemeense grens aangevallen met drones, meldt de Roemeense nieuwssite Romania Libera. Het gaat om de havens Reni en Ismail, beide gelegen aan de Donau en belangrijk voor de graanexport van Oekraïne. Er zouden zestien drones gelanceerd zijn boven de havens, waarbij een schip schade opliep en brandstoftanks vernield zijn.
 

Persbureau Reuters meldt op basis van een lokale nieuwssite dat ook drie graanloodsen zijn verwoest. Niet eerder sinds het begin van de oorlog is er er een aanval geweest zo dicht bij Roemeens grondgebied.

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft de aanval zo dichtbij de grens van zijn land veroordeeld. 'Deze escalatie is een ernstige bedreiging van de veiligheid van het scheepsverkeer op de Zwarte Zee. Het raakt ook aan nieuwe Oekraïense graantransporten en daarmee aan de wereldvoedselsituatie.' Ook het Moldavische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanval veroordeeld.

De Russische president Vladimir Poetin probeert Afrikaanse landen die worden getroffen door het schrappen van de graandeal met Oekraïne gerust te stellen. Eigenlijk waren de afspraken al zinloos, concludeert hij in een stuk dat het Kremlin vanochtend publiceerde in aanloop naar de Russisch-Afrikaanse top die later deze week in Sint-Petersburg plaatsvindt. Rusland kan Afrika veel efficiënter graan leveren dan Oekraïne, aldus Poetin.

'Ik verzeker u dat we het Oekraïense graan kunnen vervangen', schrijft hij over de weggevallen handelsstromen, 'vooral omdat we dit jaar een recordoogst verwachten.'

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda 

Geen opmerkingen: