zaterdag 22 juli 2023

Zelenski en Erdogan bellen over graandeal

Zelenski bezocht Erdogan begin deze maand in Ankara.
President Volodimir Zelenski heeft met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan telefonisch gesproken over een mogelijk herstel van de graandeal. Na afloop tweette hij dat ze 'inspanningen hebben gecoördineerd' om de graandeal te herstellen.
 Afgelopen maandag besloot Rusland zich voorlopig terug te trekken uit de graandeal met Oekraïne. Door die overeenkomst kon Oekraïens graan ondanks de oorlog toch over de Zwarte Zee worden geëxporteerd.

'Door de acties van Rusland staat de wereld opnieuw aan de rand van een voedselcrisis', tweette Zelenski. 'In veel landen in Afrika en Azië lopen in totaal 400 miljoen mensen het risico om te verhongeren. Samen moeten we een wereldwijde voedselcrisis voorkomen.'

Ook de Verenigde Naties waarschuwen dat de opgeschorte graandeal een bedreiging vormt voor miljoenen mensen. 'We smeken de wereld om dit baken van hoop te herstellen in deze tijd van moeilijkheden en tragedie', zegt noodhulp-coördinator Martin Griffiths in de VN Veiligheidsraad.

De Turkse president zei eerder deze week al dat hij met de Russische president Vladimir Poetin wil spreken over het weer oppakken van de graandeal. Erdogan sprak daarbij de verwachting uit dat hij Poetin over kan halen.

Bij een zware luchtaanval op havenstad Odesa ging woensdag volgens Oekraïne 60.000 ton graan verloren en is belangrijke infrastructuur beschadigd. Odesa telt drie havens en de regio is de enige plaats vanwaar Oekraïne mais, tarwe en andere granen over zee kan exporteren.

Bronnen: NOS en Ukrajinska Pravda, foto: website president Zelenski

Geen opmerkingen: