woensdag 19 juli 2023

'60.000 ton graan verloren bij raketaanvallen'

Door de Russische raketaanvallen van afgelopen nacht op de havens van de steden Odesa en Tsjernomorsk is 60.000 ton graan verloren gegaan. Volgens minister Mikola Solski van Agrarische Zaken gaat het om graan dat al twee maanden lag te wachten om per schip over de Zwarte Zee te worden vervoerd. Het gaat zeker een jaar duren om de graanterminal weer op te bouwen.

Na het torpederen van de graandeal is Rusland begonnen met aanvallen op de graanvoorraden in de Oekraïense havens. 'De graanprijs zal stijgen door deze aanvallen en niet alle landen zullen nog financieel in staat zijn om agrarische producten aan te schaffen. Meel, granen en vlees zullen aanzienlijk duurder worden', zegt Solski.

Het Russische ministerie van Defensie laat vanavond weten dat er na middernacht geen veiligheidsgaranties op de Zwarte Zee meer gelden voor schepen met een Oekraïense bestemming, ongeacht hun lading. Alle schepen die naar Oekraïense havens varen worden gezien als 'schepen met een mogelijk militaire lading' en 'de landen waarvan deze schepen de vlag voren worden geacht te strijden aan de kant van Oekraïne'. 

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: