zondag 9 juli 2023

Zelenski brengt Azovstal-commandanten naar huis

Op de terugweg vanuit Turkije heeft president Volodimir Zelenski de vijf commandanten meegenomen die wekenlang de fabriek Azovstal in Marioepol verdedigden tegen de Russen. Na hun overgave werden ze naar Turkije gebracht waar ze tot het einde van de oorlog hadden moeten blijven. Maar na onderhandelingen met de Turkse regering is het gelukt om Denis Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhi Volinski, Oleh Chomenko en Denis Shleha nu al naar huis te halen. 

Halverwege mei vorig jaar gaven de verdedigers van Azovstal zich over aan het Russische leger. In september konden 215 van hen terugkeren naar Oekraïne in het kader van een gevangenenruil, waarbij onder meer de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek aan Rusland werd overgedragen. De vijf commandanten van het Azov-regiment gingen naar Turkije, waar ze opnieuw werden opgesloten in afwachting van het einde van de oorlog. Ze verbleven daar onder de persoonlijke garantie van de Turkse president Erdogan voor hun veiligheid.

De vijf commandanten hebben bij hun aankomst in Lviv gisteravond laat verklaard dat ze zeker weer mee gaan vechten tegen de Russische bezetters. 'Ik ben er ten diepste van overtuigd dat we de krachten moeten bundelen. Vanaf vandaag vechten we weer mee met het leger. Wij zullen ons steentje bijdragen. Ons leger heeft het initiatief genomen in de strijd en elke dag winnen we terrein, verslaan we onze vijand en bevrijden we bezette gebieden', aldus een strijdbare Denis Prokopenko.

President Zelenski en de teruggekeerde commandanten woonden rond middernacht een gebedsdienst bij die werd gehouden bij het monument in Lviv voor de beroemde Oekraïense schrijver-dichter Taras Sjevtsjenko. Op de 500e dag van de Russische invasie werden de slachtoffers van de oorlog herdacht. Premier Denis Sjmihal, Zelenski's stafchef Andri Jermak en burgemeester Andri Sadovi van Lviv waren hierbij ook aanwezig.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, website president

Geen opmerkingen: