donderdag 6 juli 2023

Zelenski haalt uit naar Bulgaarse president Radev

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is onverwacht fel uitgevallen naar zijn Bulgaarse ambtgenoot Rumen Radev tijdens een bezoek aan Sofia. Radev haalde zich de woede van Zelenski op de hals door te zeggen dat er 'geen militaire oplossing is voor dit conflict' en dat het leveren van steeds meer wapens 'beslist niet bijdraagt aan de oplossing'. 

Daarop vroeg Zelenski wat Radev zou doen als Rusland Bulgarije binnen zou vallen. 'Zou u dan zeggen: Poetin, neem asjeblieft ons grond gebied? Nee, ik ben er zeker van dat u als echte president zou weigeren om de onafhankelijkheid van uw land te grabbel te gooien. Het is uw recht om Oekraïne al dan niet te steunen. Maar ik wil wel graag dat u mij goed begrijpt', meldt de nieuwssite Politico.

Zelenski bekritiseerde Radev ook voor het gebruiken van het woord 'conflict' in plaats van 'oorlog' om de Russische invasie te beschrijven. Hij wees ook een diplomatieke oplossing van de hand door uit te leggen dat de militaire hulp voor Oekraïne, ook van Bulgarije, is bedoeld om er voor te zorgen 'dat jullie niet zelf worden aangevallen'.

Radev was volgens Politico zichtbaar nerveus tijdens de ontmoeting met Zelenski. Hij vroeg de televisiecamera's uit te zetten voordat hij verder met Zelensk in gesprek ging. De beide presidenten ondertekenden wel een verklaring waarin ook Bulgarije zich voorstander toont van het NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne.

Bron: Ukrajinski Pravda, foto: website president Zelenski

    Geen opmerkingen: