dinsdag 18 juli 2023

Grote Russische troepenmacht bij Koepjansk

Het Russische leger heeft meer dan 100.000 soldaten bijeengebracht bij de stad Koepjansk in een poging hier een doorbraak te forceren. Ook worden meer troepen naar Bachmoet gebracht waar het Oekraïense leger de situatie steeds meer onder controle lijkt te krijgen. De situatie is moeilijk, maar volgens commandant Oleksandr Sirski van de Oekraïense grondtroepen houdt het leger stand. 'We vechten, we gaan dit winnen.'

De Russen beschikken in dit gebied nu niet alleen over 100.000 soldaten, maar ook over maar liefst 900 tanks, 550 artilleriesystemen en 370 raketlanceersystemen. Er worden luchtlandingstroepen, elitetroepen van de infanterie en reserve-eenheden ingezet. Er zouden ook Storm-Z troepen bij zijn, eenheden die bestaan uit gevangenen.

Het Institute for the Study of War (ISW) meent dat het Russische offensief bij Koepjansk weinig kans van slagen heeft, ondanks de grote troepenmacht die wordt ingezet. Het moreel van de soldaten is laag, er zijn te veel verschillende eenheden die maar moeizaam samenwerken. De analisten van het ISW menen dat het offensief bij Koepjansk vooral is bedoeld om Oekraïense troepen weg te lokken van Bachmoet en het westen van de provincies Donetsk en Zaporizja, waar Oekraïne bezig is aan het tegenoffensief.

Bronnen: Ukrajinska Pravda en ISW, foto: Ukraine Media Centre

Geen opmerkingen: