zaterdag 15 juli 2023

'Opnieuw krijgsgevangenen naar Hongarije'

De Russisch-orthodoxe kerk bereidt volgens woordvoerder Andri Joesov van de Oekraïense militaire inlichtingendiensten een nieuwe overdracht van gevangenen voor met Hongarije. 'Er is nog geen lijst, maar er wordt gezocht naar etnische Hongaren onder de krijgsgevangenen in zowel Rusland als de bezette gebieden in Oekraïne', aldus Joesov in een interview met Radio Liberty. De kerk is volgens hem een dekmantel voor de Russische geheime diensten.

Begin juni liet Hongarije weten dat elf etnische Hongaren via de Russisch-orthodoxe kerk waren overgedragen. Dit gebeurde buiten medeweten van Oekraïne, waar dan ook boos werd gereageerd. Joesov: 'We weten nog steeds niet van alle elf hoe het met ze gaat, waar ze nu zijn en of ze kunnen gaan en staan waar ze willen.' Inmiddels zouden drie van hen naar Oekraïne zijn teruggekeerd.

Oekraïense diplomaten kregen geen gelegenheid om de overgedragen landgenoten te ontmoeten. De Hongaarse regering ontkent zelfs elke betrokkenheid bij de overdracht van gevangenen. Volgens minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken was de Hongaarse premier Viktor Orban wel degelijk op de hoogte. 'Orban wilde Hongaren in zowel eigen land als daarbuiten laten zien dat hij goed voor hun belangen zorgt.'

Het botert al lange tijd niet tussen beide landen. In de Oekraïense provincie Transkarpatië wonen veel etnische Hongaren, voor de oorlog zo'n 150.000. De Hongaarse regering meent voor hun belangen op te moeten komen, zeker nadat Oekraine besloot dat de voertaal op alle scholen, dus ook die van de etnische Hongaren, het Oekraïens moet zijn. Voor alle duidelijkheid: het Hongaars is niet verboden. 

De openlijke Hongaarse sympathie voor Rusland heeft de verstandhouding er niet beter op gemaakt. 

Bron: Ukrajinska Pravda

1 opmerking:

European Language Rights Amsterdam zei

Hetgeen hiet staat is pertinent onjuist Het vrije gebruik van het Hongaars is wel verboden. Het is verboden om een klant in het Hongaars aan te spreken in de handel. In een Hongaarse dorp, mag een ethhische hongaar, zijn plaatsgenoot of zelfs zijn familielid bij de bakker, de kapper etc. niet in het Hongaars aanspreken, dat moet in het oekrains. Dit staat letterlijk in de taalwet. https://mova-ombudsman.gov.ua/en/january-16-2021-customer-service-language-ukrainian

Oekraine schendt met haar discriminatieve taalwet juist die Europese waarden, waat ze steeds aan appeleert, daarnaast schendt ze ook bestaande verdragen zoals het verdrag van Trianon, het vedrag van straatsburg, het charta van regionale talen, het non-discriminatie beginsel van het EVRM en de Kopenhagen criteria in haar hoedanigheid van EU kanidaat lid. Oekraine reduceert gewoon kwetsbare historische minderheden tot nevenschade.