donderdag 27 juli 2023

'Wagner recruteert Wit-Rusissche soldaten'

De Wagner Groep rekruteert Wit-Russische soldaten die bereid zijn om als huurling te vechten tegen Litouwen en Polen. Dat gebeurt volgens het Nationaal Verzetscentrum gedurende de gezamenlijke oefening van huurlingen van Wagner met soldaten van het Wit-Russische leger in de nabijheid van de Poolse grens. 

Er zijn nu minstens 5.000 huurlingen van Wagner in Wit-Rusland. Ze verblijven in een enorm tentenkamp bij het dorp Tsel. Het is onduidelijk waar hun leider Jevgeni Prigozjin is. Het laatste wat van hem is vernomen is een foto in een tent. Wellicht eveneens in Tsel, maar het ligt er ook duimendik bovenop dat hij zich heel ergens anders bevindt.

Eveneens is onduidelijk wat Prigozjin's plannen zijn. De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko zei afgelopen weekeinde tegen zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin dat de huurlingen naar Warschau zouden willen oprukken, maar dat hij er alles aan doet om dit te voorkomen. Ook zijn er berichten dat Wagner de Suwalski Gap, de smalle verbinding tussen Polen en Litouwen zou willen aanvallen. Maar ook dit kan misleiding zijn. De Oekraïense grensbewaking ziet vooralsnog geen dreiging van het huurlingenleger uitgaan.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: