vrijdag 28 juli 2023

Russische marine bedreigt kapitein vrachtschip

De Oekraïense grensbewaking heeft een gesprek via een open kanaal opgevangen  tussen een Russisch marineschip waarin de kapitein van een vrachtschip werd bedreigd. In eerste instantie werd gevraagd onder welke vlag het schip vaart, dan naar de lading en of er wapens aan boord waren.

Daarna volgde het dreigement: 'Ik waarschuw u voor het verbod om naar Oekraïense havens te varen. Daarbij komt dat Rusland elke vracht voor Oekraïne beschouwt als het transport van militaire goederen. Het land waarvan een schip de vlag voert, wordt als vijandig beschouwd. Over.'

Het betreffende vrachtschip voer in de nabijheid van een Oekraïense haven. Rusland heeft een verbod ingesteld voor vrachtschepen op de Zwarte Zee die Oekraïne als bestemming hebben. Dit verbod werd eenzijdig ingesteld nadat Rusland vorige week maandag besloot om de graandeal met de Verenigde Naties en Turkije niet te verlengen. 

Sindsdien kan Oekraïne alleen landbouwproducten over land en via de Donau vervoeren. De export wordt nog bemoeilijkt door de recente raketaanvallen die diverse havenfaciliteiten en graanterminals hebben vernield.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Oekraïne inmiddels gewaarschuwd dat Rusland mogelijk een operatie onder valse vlag gaat uitvoeren, waarbij Oekraïne dan uiteraard de schuld in de schoenen wordt geschoven. De Britse militaire inlichtingendiensten waarschuwen dat Rusland wellicht voornemens is om vrachtschepen op de Zwarte Zee te onderscheppen, al dan niet met geweld.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: