vrijdag 14 juli 2023

4,5 miljoen extra arbeidskrachten nodig na oorlog

Oekraïne heeft de komende tien jaar 4,5 miljoen extra arbeidskrachten nodig om het land weer op te bouwen na de oorlog. Er was al een tekort aan arbeidskrachten voordat Rusland binnenviel, maar nu er ook nog eens 6 miljoen Oekraïners naar het buitenland zijn gevlucht is de situatie nog ernstiger geworden. 

Het ministerie van Economische Zaken voert overleg met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) over manieren om dit probleem aan te pakken. 

'Het is nu de tijd om het fundament neer te leggen voor een vernieuwde arbeidsmarkt waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van ieders kennis, vakmanschap en mogelijkheden. Werknemers moeten kunnen rekenen op nieuwe kansen, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en sociale voorzieningen. We gaan Oekraïne hiermee helpen', aldus Serhi Savtsjoek, de coördinator voor Oekraïne van de ILO.

Het Oekraïense ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels een wetsvoorstel gereed voor de hervorming van de arbeidsmarkt. In dit wetsvoorstel wordt afgerekend met de manier waarop de relatie tussen werknemer en werkgever nog altijd op de Sovjet-manier is gestoeld. Afgelopen april nam het parlement een wet aan waarin de definitie van huishoudelijk werk voor het eerst is vastgelegd.

Bron: Ukrajinska Pravda, foto: Visit Ukraine

Geen opmerkingen: