woensdag 26 juli 2023

Eenderde Oekraïense scholen blijkt onbruikbaar

In de afgelopen anderhalf jaar zijn 300 onderwijsinstellingen totaal vernield door het Russische oorlogsgeweld, terwijl nog eens 1.000 zodanig zijn beschadigd dat het nog maar de vraag is of ze zijn te herstellen. Van de 13.000 scholen die Oekraïne telt zijn er 4.000 onbruikbaar, hetzij door oorlogsschade of omdat ze in het oorlogsgebied staan. 

Dat heeft minister Oksen Lisivi van Onderwijs en Wetenschappen vandaag laten weten. Om voor de veiligheid van de leerlingen te zorgen heeft hij 1,5 miljard hrivna (zo'n 40 miljoen euro) nodig om alle scholen van een schuilkelder te voorzien. 

'We vinden het vooral belangrijk dat de leerlingen terug naar school kunnen. Daarom willen we in september weer zoveel mogelijk fysiek les gaan geven. Alleen in de provincies dichtbij de frontlijn blijven we online lesgeven', aldus Lisivi. Ook de universiteiten gaan wat hem betreft weer zoveel mogelijk terug naar fysiek lesgeven. 

De minister erkent dat het tekort aan leraren door de oorlog het hervatten van het fysiek lesgeven kan bemoeilijken, vandaar dat hij het aan de leiding van de instellingen voor hoger onderwijs over laat of ze het online lesgeven gaan handhaven. 

Bron: Ukrajinska Pravda, foto: Atlantic Council

Geen opmerkingen: