zondag 16 juli 2023

Poetin liegt over het gebruik van clustermunitie

Rusland gebruikte clustermunitie bij de aanval op het treinstation in Kramatorsk.
De Russische president Poetin heeft in een interview gezegd dat Moskou zich het recht voorbehoudt aanvallen met clusterbommen in Oekraïne met dezelfde wapens te beantwoorden. Hij reageert daarmee op de levering van Amerikaanse clusterbommen aan Oekraïne. '
Tot nu toe hebben we dat nog niet gedaan, er was ook geen noodzaak toe, maar als ze tegen ons worden gebruikt, zullen we reageren.' Poetin voegde eraan toe dat Rusland over voldoende clusterbommen beschikt.

Overigens is er bewijs gevonden en gedocumenteerd, onder meer door mensenrechtenorganisaties, dat beide strijdende partijen al wel clusterbommen hebben gebruikt. Mensenrechtenorganisaties hebben eerder een reeks aan mensenrechtenschendingen door Russische troepen in Oekraïne geregistreerd. Het Internationaal Strafhof doet er onderzoek naar. 

Rusland gebruikte onder meer clustermunitie bij de aanval op het treinstation van de stad Kramatorsk in april vorig jaar. Daarbij kwamen 60 mensen om het leven, terwijl er ook 121 gewonden waren. Het was een doelbewuste aanval op een plek waar het erg druk was, omdat veel mensen vluchtten voor het oorlogsgeweld in het oosten van Oekraïne. 

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: