maandag 10 juli 2023

Stoltenberg: Zelenski komt naar de NAVO-top

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft gezegd dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski aanwezig is in Vilnius waar de lidstaten morgen en woensdag bijeen komen. 'We gaan de banden aanhalen', aldus Stoltenberg. Het was tot dusver nog zeer de vraag of Zelenski wel naar de Litouwse hoofdstad wilde komen, omdat de president vooraf wilde weten of er voor Oekraïne iets te halen zou zijn.

Dat lijkt inderdaad het geval te zijn. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zegt dat de lidstaten 'na intensieve onderhandelingen' hebben besloten om de weg van Oekraïne naar het lidmaatschap van de NAVO in te korten door allerlei formaliteiten te schrappen. Steeds meer landen steunen de toetreding van Oekraïne tot het militaire bondgenootschap, vooral de Oost-Europese landen.

De Verenigde Staten en Duitsland zijn vooralsnog tegen toetreding van Oekraïne. Volgens de Financial Times wordt grote druk uitgeoefend op de regeringen van beide landen door de voorstanders. De VS en Duitsland willen in ieder geval wachten totdat de oorlog in Oekraïne is afgelopen.

Het Kremlin kwam vanmiddag met een nieuw dreigement, mocht Oekraïne lid van de NAVO worden. 'Dit gaat zeer, zeer negatieve gevolgen hebben voor de Europese veiligheid. Oekraïne is als NAVO-lid een bedreiging voor Rusland, en we zullen daar stevig op reageren', aldus woordvoerder Dmitri Peskov.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: