dinsdag 4 juli 2023

Nederlands steunpaket en nieuwe Oekraïne-gezant

Nederland maakt ruim 118 miljoen euro vrij voor het tweede steunpakket van dit jaar voor Oekraïne. Daarvan is 83 miljoen euro bestemd voor herstelwerkzaamheden aan de infrastructuur, huizen en gezondheidszorg (58 miljoen), voor medische hulpmiddelen en ondersteuning van mobiele klinieken (25 miljoen). Voor de uitvoering van het tweede steunpakket wordt samengewerkt met de Verenigde Naties, de Wereldbank, Europese Investeringsbank, Nederlandse publieke drinkwaterbedrijven en niet-gouvernementele organisaties (ngo's).

De doorbraak van de Kachova-dam heeft grote gevolgen gehad voor Oekraïne. Nederland zet zich zowel multilateraal als bilateraal in om slachtoffers van deze ramp te steunen. Daarom is er als onderdeel van het tweede steunpakket 10 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp. Dit geld is bedoeld voor goederen als reddingsboten en vletten.

Ook gaat er 875.000 euro via het mensenrechtenfonds naar lokale ngo-projecten om Oekraïense verdedigers van mensenrechten te steunen. Zij spelen een belangrijke rol in het geven van toegang tot betrouwbare informatie aan inwoners van vooral bezette gebieden.

Het kabinet ondersteunt bedrijven die zaken willen doen met Oekraïne en tegelijkertijd bijdragen aan de wederopbouw van het land. Daarbij wordt vooral ingezet op sectoren waar de noden hoog zijn en waar Nederlandse inzet een grote toegevoegde waarde heeft. Dat zijn landbouw, water en gezondheidszorg. In de praktijk lopen de bedrijven echter tegen een aantal uitdagingen aan, waaronder financieringsmogelijkheden die worden belemmerd door de grote risico’s die de oorlog met zich meebrengt.

Daarom maakt het kabinet 25 miljoen euro vrij aan subsidies om bedrijven en maatschappelijke organisaties in staat te stellen bij te dragen aan wederopbouw en herstel. Dit is gericht op projecten die aansluiten bij de noden in Oekraïne en bijdragen aan wederopbouw en herstel van het land. Bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen hiervoor, in partnerschappen met lokale organisaties, vanaf september projectvoorstellen indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ook gaat er extra financiële steun naar een Oekraïens bedrijf voor de bouw van een fabriek voor bouwmaterialen in West-Oekraïne. De benodigde machines worden aangeleverd door een Nederlands mkb-bedrijf. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om de risico's voor bedrijven die exporteren naar of investeren in Oekraïne af te dekken via een garantie- of verzekeringsfaciliteit.

Het kabinet heeft Roderick van Schreven aangesteld als speciale gezant voor het bedrijfsleven en de wederopbouw van Oekraïne. Van Schreven heeft een lange staat van dienst als topdiplomaat en beschikt over de nodige ervaring en contacten in het Nederlandse en internationale bedrijfsleven. Hierdoor kan hij het Nederlands bedrijfsleven goed adviseren en ondersteunen bij het leggen van de contacten met multilaterale organisaties.

Bron: Rijksoverheid.nl

Geen opmerkingen: