maandag 10 juli 2023

Peiling: minder geloof in veiligheidsgaranties

Maar liefst 89 procent van de Oekraïners wil dat hun land deel gaat uitmaken van de NAVO. De steun voor aansluiting bij het militaire transatlantische bondgenootschap is nog nooit zo groot geweest, zo blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS. Het NAVO-lidmaatschap is vooral populair in het westen van het land, met 93 procent voorstanders, maar ook in het oosten ziet 79 procent het nut ervan in.

Uit de peiling blijkt ook dat 18 procent van de ondervraagden af wil zien van het NAVO-lidmaatschap als dat betekent dat de oorlog stopt. Voor 76 procent is zo'n ruil niet acceptabel. Het onderzoeksbureau constateert dat de mening over genoegen nemen met veiligheidsgaranties in plaats van het NAVO-lidmaatschap flink is veranderd. 

In mei vorig jaar vond 39 procent van de bevolking dat Oekraïne beslist lid moest worden van de NAVO, terwijl 42 procent genoegen wilde nemen met veiligheidsgaranties. Een jaar later verkiest 58 procent het NAVO-lidmaatschap boven veiligheidsgaranties en is nog slechts 29 procent bereid om af te zien van de NAVO als daarvoor veiligheidsgaranties van de bondgenoten in de plaats komen. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: