donderdag 6 juli 2023

IAEA minder stellig over afwezigheid explosieven

Hij sprak gisteren nog geruststellende woorden, maar inmiddels is directeur Rafael
Grossi van de internationale atoomwaakhond IAEA er vast niet meer zo stellig over dat er geen explosieven aanwezig zijn in de kerncenttrale van Zaporizja. Zijn waarnemers in de kerncentrale hebben de daken van de reactoren 3 en 4 nog helemaal niet onderzocht, terwijl de Oekraïense inlichtingendiensten juist zeggen dat daar recentelijk explosieven zijn aangebracht door de Russische bezetters.

De IAEA meldt vandaag dat de waarnemers toestemming gevraagd om de beide daken te mogen inspecteren, net als van delen van de turbinehallen en onderdelen van het koelsysteem. Volgens Grossi hebben zijn mensen in de afgelopen weken delen van de kerncentrale gecontroleerd, ook de omgeving van de grote koelvijver, en maken ze regelmatig een ommetje over het terrein. 'Hun waarnemingen zijn van cruciaal belang in een tijd als deze met onbewezen beschuldigingen over en weer.'

Kirilo Boedanov, hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendiensten, zegt dat de kans op een Russische aanval op de kerncentrale 'langzaam maar zeker afneemt' door acties - 'zowel openlijk als in het verborgene'. Boedanov was het die eind vorige week waarschuwde voor een terroristische aanval, waarna ook Rusland met dezelfde beschuldiging kwam richting Oekraïne.

Bronnen: Ukrinform, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: