dinsdag 8 januari 2019

Oekraïne naar Europees Hof om 24 zeelieden

Oekraïne stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg om zich te beklagen over de arrestatie van 24 zeelieden door Rusland. Zij zitten al bijna 1,5 maand vast. Volgens Ivan Lisjtsjina, de Oekraïense viceminister van Justitie, worden onder meer hun rechten op een eigen leven, vrijheid en een eerlijk proces geschonden. Ook zouden ze zijn gemarteld.

Eind november bracht de Russische kustwacht drie Oekraïense marineschepen op die door de Straat van Kertsj van de Zwarte Zee naar de Zee van Azov wilden varen. De wateren in die regio zijn omstreden sinds de annexatie van het schiereiland de Krim in 2014 door Moskou. Zowel Rusland als Oekraïne ziet de zeestraat als eigen territoriaal grondgebied op basis van een verdrag uit 2003 waarin dit is vastgelegd. De 24 bemanningsleden werd van boord gehaald en naar de Russische hoofdstad overgebracht voor ondervraging. Zij zitten sindsdien vast.

De Oekraïense president Petro Porosjenko beklemtoonde in een tv-interview dat Russische rechtbanken niet bevoegd zijn in zaken die zeelui aangaan. Kiev zal nooit de bezetting van de Zee van Azov en de Straat van Kertsj goedkeuren, aldus Porosjenko. Verder eist de president opnieuw dat Rusland de bemanning onmiddellijk laat gaan.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: