vrijdag 11 januari 2019

Advocaat: 'Rechtszaak 24 zeelieden pas in 2020'

Het kan nog wel een jaar duren voordat de 24 bemanningsleden van drie Oekraïense marineschepen voor de rechter verschijnen. Dat zegt advocaat Ilja Novikov in een interview met het Eerste Kanaal. ''Op zijn vroegst nemen de voorbereidingen een half jaar in beslag, maar dat is eigenlijk niet realistisch. Het is daarom van belang dat ze eerder vrij komen.''

De advocaat zegt er zeker van te zijn dat een veroordeling volgt, want dat ligt al bij voorbaat vast vanwege het politieke karakter van het proces. De op zondag 25 november nabij de Straat van Kertsj gearresteerde zeelieden worden beschuldigd van illegale grensoverschrijding, waarvoor ze tot maximaal zes jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Dat de 24 zichzelf als krijgsgevangenen hebben aangemerkt, doet in Rusland niet ter zake.

De Oekraïense zeelieden worden zeker niet eerder vrijgelaten dan na de rechtszaak tegen ze. Dat heeft ook een bron uit regeringskringen in Moskou verklaard tegenover de Russische krant Izvestia. Daarbij speelt ongetwijfeld een rol dat er dit jaar verkiezingen worden gehouden voor zowel een nieuwe president als een nieuw parlement en in het Kremlin wordt gehoopt op een terugkeer naar de vriendschappelijke betrekkingen van weleer.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: