woensdag 16 januari 2019

Parlement herdenkt strijd om luchthaven Donetsk

Het Oekraïense parlement heeft de soldaten herdacht die 242 dagen stand hielden bij de verdediging van de luchthaven van Donetsk. Er werden honderden aanvallen op ze gedaan door de door Rusland aangestuurde rebellen, waardoor uiteindelijk slechts een ruïne over was gebleven van de luchthaven die voor het Europees kampioenschap voetbal in 2012 voor vele miljoenen was opgeknapt.

Op 15 januari 2015 veroverden de rebellen de luchthaven goeddeels, maar de Oekraïense soldaten, die vanwege hun vasthoudend Cyborgs werden genoemd, hielden nog enkele dagen stand. Pas na een enorme explosie moesten ze op 21 januari de strijd staken. Er sneuvelden 58 soldaten. Parlementsvoorzitter Andri Paroebi dankte de soldaten die de strijd om de luchthaven hebben overleefd en zei ook dat hun gesneuvelde kameraden ''voor altijd'' herinnerd zullen worden.

Ook de separatisten in Donetsk herdachten de strijd om de luchthaven die vier jaar geleden werd beslecht in hun voordeel. Hun leider Denis Poesjilin noemde de verovering ''niet alleen van strategisch belang, maar ook het symbool van onze vastberadenheid om voor onze vrijheid en onafhankelijkheid te strijden''.

Bronnen: Unian, DAN

Geen opmerkingen: