dinsdag 22 januari 2019

EU wil contract gastransport voor minimaal 10 jaar

Een nieuw contract voor het transporteren van Russisch aardgas door Oekraïne moet minstens voor tien jaar gelden én commercieel aantrekkelijk zijn. Dat zijn voor Europees commissaris Maros Sefcovic (Energie) de uitgangspunten bij de onderhandelingen tussen beide landen waarbij hij zelf een bemiddelende rol speelt.

Oekraïne moet er genoeg aan kunnen verdienen om investeerders te vinden voor modernisering van het gastransportsysteem dat uit de jaren '60 dateert en inmiddels de nodige zwakke plekken heeft. "Daarom moet er voldoende aanbod van aardgas uit Rusland zijn'', aldus Sefcovic die hoopt dat Europese bedrijven met een goede reputatie bereid zijn om geld in het transportsysteem.

De Eurocommissaris gaat er vanuit dat eind dit jaar een nieuw contract wordt getekend. Het huidige contract loopt dan af. Van Oekraïense zijde wordt intussen gewezen op het gevaar dat Rusland de onderhandelingen in Brussel vertraagt, zodat er geen nieuw contract ligt aan het begin van 2020. Dan wordt namelijk de Nord Stream 2 in gebruik genomen en heeft Rusland een veel betere onderhandelingspositie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: