dinsdag 22 januari 2019

Loetsenko voorstander van legaliseren wapenbezit

Procureur-generaal Joeri Loetsenko.
Procureur-generaal Joeri Loetsenko vindt het legaliseren van wapenbezit onontkoombaar nu er in Oekraïne tussen de 3 en 5 miljoen wapens in omloop zijn. ''Dat vond ik al in 2007, toen ik minister van Binnenlandse Zaken was. En die mening ben ik nu nog meer toegedaan'', zei de hoogste baas van het Openbaar Ministerie gisteravond in een televisie-interview.

Er zijn intussen veel meer wapens in omloop als gevolg van de oorlog in het oosten van het land. Vooral in de eerste maanden van de strijd tegen de door Rusland aangestuurde rebellen namen vrijwilligers wapens mee naar huis als ze hun tijd aan het front er op hadden zitten. Ook zijn veel wapens ontvreemd uit depots en illegaal verhandeld. ''Alleen door registratie kunnen we proberen greep op de situatie krijgen'', meent Loetsenko.

In het interview geeft hij ook te kennen dat de doodstraf wat hem betreft niet opnieuw wordt ingevoerd. ''Als de staat het recht meent te hebben om iemand ter dood te brengen, dan krijgen we vast te maken met het Raskolnikov-effect.'' Dat is een verwijzing naar de romanfiguur Raskolnikov uit Dostojevski's roman Misdaad en straf. Loetsenko zei geen voorstander van het legaliseren van drugs, maar wel van het legaliseren van prostitutie.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: