donderdag 10 januari 2019

EU wil dat Rusland Oekraïense gevangenen vrijlaat

De Europese Unie vraagt Rusland de bemanningsleden van drie Oekraïense marineschepen onmiddellijk vrij te laten en ze zo nodig medische hulp te bieden. Het gaat om de 24 zeelieden die op zondag 25 november gevangen werden genomen door door de Russische kustwacht toen ze via de Straat van Kertsj naar Marioepol wilden varen. Ze zitten vast in een detentiecentrum van de marine in Moskou in afwachting van hun rechtszaak.

Ook wil de Europese Unie dat de Oekraïners Pavlo Hrib en Edem Bekirov vrij komen. De 20-jarige Hrib werd op 24 augustus 2017 opgepakt in Wit-Rusland en vervolgens naar Rusland gebracht. Het is niet duidelijk waarom hij is opgepakt, wel dat hij de zoon is van een topman van de Oekraïense grensbewaking. Hrib is er slecht aan toe, mogelijk heeft hij huidkanker. Een adequate medische behandeling krijgt hij niet.

Bekirov is een Krimtataarse activist die een maand geleden werd gearresteerd toen hij een bezoek bracht aan de door Rusland geannexeerde Krim. Ook Bekirov heeft dringend medische hulp nodig, aldus Maja Kocijancic, de woordvoerster voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de Europese Unie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: