zondag 13 januari 2019

Litouwse legerchef waarschuwt voor escalatie

De Litouwse legerchef Jonas Vytautas Žukas noemt een eventuele escalatie van de oorlog in Oost-Oekraïne het slechtst denkbare scenario voor Europa. ''Als het tot een escalatie komt, dan is een politieke oplossing niet meer mogelijk. Het gaat iedereen aan, niet alleen ons, maar ook Letland, Estland en geheel Europa'', aldus Žukas tijdens de telethon 'Samen voor de overwinning' - een marathonuitzending op de televisie waarmee geld werd ingezameld voor het Oekraïense leger en de slachtoffers van de oorlog in de Donbas.

Žukas zei dat in Oost-Oekraïne nu al sprake is van ''een echte oorlog, met al heel veel doden'', maar dat een escalatie tot nog veel meer ellende zal leiden. ''We weten allemaal nog wel hoe het Russische leger Oekraïne binnen viel. Tegelijkertijd ontkenden ze dat, ze wisten niet wie het waren. Inmiddels weten we dat wel en is het oorlog. God verhoede dat het nog erger wordt.''

De telethon 'Samen voor de overwinning' werd live uitgezonden op zowel de Oekraïense als de Litouwse televisie en bracht in Litouwen 110.000 euro op.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: