donderdag 24 januari 2019

Filaret: 'Er is geen 'nieuwe' kerk in Oekraïne, want het Kyivse patriarchaat kreeg de Tomos'

Honorair patriarch Filaret.
Honorair patriarch Filaret is verontwaardigd dat de Orthodoxe kerk van Oekraïne als 'nieuwe' kerk wordt betiteld. Op een bijeenkomst met de bisschoppen legde de gisteren 90 jaar geworden kerkleider uit dat de Tomos, het officiële document waarmee de Oekraïense kerk autocefaal, zelfstandig is geworden, is gegeven aan de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat. ''En die bestaat al 25 jaar'', zei Filaret volgens een verslag van de besloten bijeenkomst die de Alliantie van Orthodoxe Journalisten in handen kreeg.

''Als de kerk van het Kyivse patriarchaat niet had bestaan, wie anders zou dan de Tomos hebben ontvangen? De bisschoppen van het Moskouse patriarchaat, waarvan sommigen niet eens een eigen parochie hebben? Of de Oekraïense Autocefale Orthodoxe Kerk, die slechts 500 parochies telt? Nee, dit is geen nieuwe kerk, maar een voortzetting van het Kyivse patriarchaat'', fulmineerde Filaret.

Het is de vraag in hoeverre Filaret met deze stellingname president Petro Porosjenko in de rug aanvalt. Porosjenko ijverde maandenlang voor een zelfstandige orthodoxe kerk in Oekraïne, los van de Russisch-orthodoxe kerk die zich ruim drie eeuwen lang beschouwde als de hoeder van de orthodoxe gelovigen in Oekraïne.

Maar Filaret heeft gekozen voor Joelia Timosjenko en niet voor Porosjenko. En dus is de opmerking van de hoogbejaarde kerkleider dat er geen sprake is van een 'nieuwe' kerk maar van een Tomos voor zijn eigen Kyivse patriarchaat een uitspraak met een duidelijk politieke lading. Er zit ook een andere kant aan zijn verhaal: Filaret had zelf de baas willen worden van de Orthodoxe kerk van Oekraïne, maar hij moest zich onder druk van oecumenisch patriarch Bartholomeus van Constantinopel terugtrekken als kandidaat. De leiding van de kerk berust nu bij metropoliet Epifanius.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: