dinsdag 29 januari 2019

Ruim helft Oekraïners wil 'hoe dan ook' oplossing voor oorlog in Donbas

Zes op de tien Oekraïners wil dat er snel een einde komt aan de oorlog in Oost-Oekraïne, zelfs als dat inhoudt dat de door de separatisten bezette gebieden definitief worden opgegeven. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Seetarget. Van de deelnemers aan de peiling gaat 13,3 procent iets minder ver: de oorlog moet stoppen, maar dan wel mét het behouden van de nu bezette gebieden.

Voor 24,1 procent geldt echter dat het Oekraïne moet blijven proberen om de bezette gebieden terug te krijgen, desnoods door het leger de door Rusland aangestuurde rebellen te laten aanvallen. ''Het betekent dat de Oekraïners sterk verdeeld zijn over wat er in de Donbas moet gebeuren'', aldus directeur Oleksi Borovski van Seetarget.

Zijn bureau heeft ook gevraagd naar de mening van de Oekraïners over het legaliseren van wapenbezit. Het blijkt dat slechts 18,1 procent het daarmee eens is. Voor 77,6 procent geldt dat die tegen het legaliseren van wapenbezit is, ook niet als daar zwaardere straffen voor misdrijven met gebruik van een wapen tegenover staan.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: