zondag 6 januari 2019

Medvedtsjoek: 'Niet openen van stembureaus in Rusland gaat in tegen de grondwet'

Het besluit van de Centrale Kiescommissie om geen stembureaus te openen in Rusland bij de komende presidentsverkiezingen is volgens Viktor Medvedtsjoek bedoeld om te sjoemelen met de uitslagen. ''De regering probeert zo haar dictatoriale koers voort te zetten door de grondwettelijke rechten van de burgers te beperken'', schrijft Medvedtsjoek op zijn Facebookpagina.

De oligarch en politicus van het pro-Russische Oppositie Platform/Voor het Leven, tevens een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin, vindt dat het besluit om niet als gebruikelijk vijf stembureaus in het buurland open te stellen niet alleen in strijd is met de Oekraïense grondwet, maar ook met de internationale afspraken over de mensenrechten. ''Nu al moet geconstateerd worden dat de verkiezingscampagne van dit jaar de geschiedenis in gaat als de meest corrupte en onwettige campagne ooit.''

De Centrale Kiescommissie kwam tot haar besluit omdat de veiligheid van de Oekraïners die hun stem zouden willen uitbrengen in gevaar is, evenals die de diplomaten die de stembureaus moeten bemannen. Er wordt namelijk gevreesd voor provocaties, terwijl infiltratie van Russische geheim agenten in de stemcommissies ook niet wordt uitgesloten.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: