dinsdag 29 januari 2019

Medvedtsjoek's oplossing voor Oost-Oekraïne: autonomie voor Donbas

Viktor Medvedtsjoek.
Viktor Medvedtsjoek vindt dat het tijd wordt om van de Donbas een autonome provincie te maken en dat vast te leggen in de Oekraïense grondwet. De oligarch, een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin, zei dit vandaag tijdens het eerste congres van het pro-Russische Oppositie Platform, waar hij zijn steun uitsprak voor presidentskandidaat Joeri Bojko.

Volgens Medvedtsjoek heeft alleen het Oppositie Platform een oplossing in petto voor het al bijna vijf jaar durende oorlogsconflict dat inmiddels bijna 13.000 levens heeft gekost. Die oplossing moet komen van een vier partijen. Oekraïne en Rusland moeten samen met de separatisten in Donetsk en Loehansk overeen komen dat de Donbas als autonome provincie terugkeert bij Oekraïne. "Met een eigen parlement, regering en veiligheidsdiensten'', aldus Medvedtsjoek.

Hij haalde president Petro Porosjenko aan die eerder uitsprak dat de sleutel voor beëindigen van de oorlog in het Kremlin ligt. ''Hij heeft gelijk. We weten niet alleen waar de sleutel is, maar we weten ook welke deuren daarmee te openen zijn.'' Medvedtsjoek bekritiseerde de pro-Europese koers van de Oekraïense regering, terwijl in zijn ogen juist de vriendschappelijke en economische samenwerking met Rusland voorop zou moeten staan.

De 'oplossing' die Medvedtsjoek aandroeg voor Oost-Oekraïne is niet nieuw. Het Kremlin wil dat Oekraïne een federale staat wordt, met deelstaten die verregaande bevoegdheden krijgen ten koste van het centrale gezag van de Oekraïense regering. Zo zouden de door Rusland aangestuurde separatisten in Donetsk en Loehansk hun eigen economische beleid mogen uitvoeren, uiteraard door zaken te doen met Rusland.

Bron: Unian, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: