donderdag 10 januari 2019

Minister: ikonen en relieken Holenklooster zijn weg

De Kyiv-Petsjerk Lavra. Foto: Wikipedia
Er is een aantal waardevolle ikonen verdwenen uit de Kyiv-Petsjerk Lavra, zo is recent gebleken bij een inspectie van het beroemde Holenklooster. Volgens minister Jevhen Nishtsjoek van Cultuur zijn ook de gemummificeerde lichamen van monniken uit het klooster weggehaald. Hij zei dit dinsdagavond in een tv-interview met Eerste Kanaal.

Het holenklooster is staatseigendom, maar wordt door de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat gehuurd. De ikonen en andere relieken werden dertig jaar geleden in beheer gegeven bij het Moskouse patriarchaat. Die blijkt ze dus te hebben weggehaald. Waarheen is nu nog onbekend. Kostbare ikonen zouden zijn vervangen door replica's.

Dat de gemummificeerde monniken ook zijn verdwenen, is misschien nog wel het meest ernstigst. De Kyiv-Petsjerk Lavra heeft z'n naam 'holenklooster' namelijk te danken aan de monniken die werden bijgezet in het ondergrondse gangenstelsel van het complex, de zogenoemde holen.

Het weghalen van de ikonen en relieken kan nog voor veel ophef zorgen. Mogelijk zijn ze uit het complex gehaald omdat het Moskouse patriarchaat vreest dat het complex van haar wordt afgepakt en overgedragen aan de pas gestichte Orthodoxe kerk van Oekraïne. Het parlement heeft bovendien het Moskouse patriarchaat opgedragen om zich voor eind april Russisch-orthodox te gaan noemen. Zo niet, dan wordt de kerkvergunning ingetrokken, wat feitelijk neer komt op het verbieden van de kerk.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: