dinsdag 22 januari 2019

Video: Timosjenko krijgt steun uit verrassende hoek

Joelia Timosjenko.
Presidentskandidaat Joelia Timosjenko heeft de steun van de Georgische ex-president (en ex-gouverneur van Odesa) Mikheil Saakasjvili en voorzitter Joseph Daul van de Europese Volkspartij, maar verrassend genoeg ook van de voormalige secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. De steun van die laatste heeft mogelijk te maken met Timosjenko's belofte dat zij het land naar zowel de NAVO als de Europese Unie wil leiden.

Zowel de in Oekraïne politiek uitgerangeerde Saakasjvili als Daul en Rasmussen richtten zich in videoboodschappen tot Timosjenko's aanhang. Uit eigen land kreeg Timosjenko de steun van honorair patriarch Filaret van de Orthodoxe kerk van Oekraïne. Een optreden waar president Petro Porosjenko niet blij mee zal zijn; hij heeft in de afgelopen maanden alles in het werk gesteld om deze kerk los te maken de Rusland en hoopt daarmee veel kiezers naar zich toe te hebben getrokken.

De leider van de Moederlandpartij haalde op een bijeenkomst die het begin van haar verkiezingscampagne markeerde uit naar de zittende president. Die ziet volgens Timosjenko in ''elke tegenwerking de hand van het Kremlin'', ook waar het de democratische krachten betreft die zich niet achter Porosjenko's regering hebben geschaard.

Wel erkende Timosjenko dat het Kremlin liefst ziet dat Oekraïne lijdt onder ''verwarring en chaos, corruptie en armoede, zodat het land uiteen valt''. Maar ook vindt zij dat de huidige regering er alles aan heeft gedaan om juist dit Russische scenario te bewerkstelligen.

Timosjenko heeft de afgelopen tijd niet alleen betoogd dat zij een Europese koers voor staat, met aansluiting bij zowel de NAVO als de Europese Unie. Tegelijkertijd belooft zij dat, als zij president wordt, het IMF aan de kant wordt gezet en de aardgasprijs voor de huishoudens ''met de helft, misschien wel zestig procent'' omlaag gaat.

Dat dit tot een bankroet van Oekraïne leidt, vertelt ze er gemakshalve naar niet bij. Timosjenko is trouwens niet de enige presidentskandidaat die afscheid wil nemen van het IMF. Ook tv-komiek Volodimir Zelenski (Dienaar van het Volk), de pro-Russische Joeri Bojko (Oppositie Platform/Voor het Leven) en inmiddels ook Oleh Liasjko (Radicale Partij) beloven dat aan de kiezers. Als het aan hen ligt, creëert Oekraïne z'n eigen 'Brexit'.

Niet iedereen was blij met dit verkiezingsspektakel, getuige onderstaande video van het in het geel geklede 'animatieteam' dat het publiek had voorzien van vlaggen en het na elke toespraak opzweepte om Timosjenko luid toe te juichen.

Bronnen: Unian, News-Front International, YouTube

Geen opmerkingen: