zondag 6 januari 2019

Video: 'Iedereen moet vrije kerkkeuze hebben'

Iedere Oekraïner mag zelf weten bij welke kerk hij of zij wil horen en de overheid heeft zich daar volgens president Petro Porosjenko niet mee te bemoeien. ''Als president garandeer ik dat de Oekraïense overheid die keus respecteert en dat er godsdienstvrijheid is voor ieder individu'', zei Porosjenko vanmorgen na de viering in de Georgiuskathedraal in Istanboel, waar metropoliet de Tomos in ontvangst nam.

''De Tomos is niet alleen de bevestiging van onze autocefale kerk, maar eigenlijk ook de bevestiging van de onafhankelijkheid van Oekraïne. Dit document zal onze religieuze vrijheid bevorderen, maar ook ons geloof in vrede en het zal de rechten van ieder van ons versterken. Dat geldt in het bijzonder voor iedereen die tot dusverre buiten de oosters-orthodoxe wereldkerk werd gehouden'', aldus Porosjenko, daarmee doelend op de leiders van de tot voor kort niet door Constantinopel erkende Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse Patriarchaat.

Porosjenko en metropoliet Epifanius van de Orthodoxe kerk van Oekraïne waren vandaag ook aanwezig bij de traditionele duik in de Bosporus. Oecumenisch patriarch Bartholomeus gooide daarbij een kruis in het water dat een aantal mannen als eerste probeerde te pakken te krijgen.

Bronnen: 112.ua, RFE/RL, YouTube

Geen opmerkingen: