woensdag 30 januari 2019

Oekraïne stijgt in index Transparancy International

De corruptie is in Oekraïne een ietsje minder geworden volgens Transparancy International. Het scheelt 2 punten en 10 plaatsen hoger op de lijst die de non-gouvernementele organisatie voor corruptiebestrijding elk jaar publiceert. Oekraïne staat met 32 punten op de 120e plek, terwijl de lijst 180 landen telt.

Vergeleken met de buurlanden is de score van Oekraïne alleen beter dan die van Rusland dat met 28 punten een 138e plek inneemt op de jaarlijkse index. Polen krijgt van Transparancy International 60 punten, Slowakijke 50, Roemenië 47, Hongarije 46, Wit-Rusland 44 en Moldavië 33 punten.

Erg blij met de iets betere positie van zijn land kan directeur Andri Borovik van Transparancy International Oekraïne niet zijn, erkent hij. ''Dit resultaat past niet bij wat we steeds horen over de Europese aspiraties, de hervormingen en de corruptiebestrijding. Als we in dit tempo door gaan, dan kost het ons nog tientallen jaren om op het niveau te komen van, zeg maar Polen. De regering zal er veel meer energie in moeten stoppen om de corruptie naar een aanvaardbaar niveau te brengne.''

De bescheiden stap die Oekraïne maakte in de index van Transparancy International is volgens Borovik voor een belangrijk deel te maken met het positievere oordeel van het bedrijfsleven dat blij is met de automatische teruggave van de BTW, de speciale ombudsman voor ondernemers en ProZorro, het transparante digitale aanbestedingsprogramma voor overheidsopdrachten. Oekraïne had beter kunnen scoren als ook de Hoge Anticorruptierechtbank al zou functioneren.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: