zaterdag 19 januari 2019

Parlement stelt regels voor overstap parochies

Het parlement heeft donderdag een wetsvoorstel aangenomen waarin is vastgelegd dat een parochie van kerkgenootschap kan veranderen als twee derde van de parochianen daarmee instemt. Het gaat hier overduidelijk om de 11.000 parochies van het Moskouse patriarchaat waarvan er inmiddels zo'n 70 over zijn gegaan naar de Orthodoxe kerk van Oekraïne.

De nieuwe wet regelt de manier waarop die overgang plaats heeft. Het besluit om over te stappen moet in een parochievergadering worden genomen en vervolgens moeten niet alleen beide kerken op de hoogte worden gesteld, maar ook de overheid. De overstap moet vervolgens binnen een jaar daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Er was nogal wat tegenstand in het parlement tegen het wetsvoorstel. Het Oppositieblok weigerde mee te doen aan de stemming, terwijl de andere partijen verdeeld waren. De meeste steun kwam nog van het Blok-Porosjenko en het Volksfront, met respectievelijk 86 en 65 voorstemmers.

Het parlement besloot eerder al dat de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat zich niet langer 'Oekraïens' mag noemen maar 'Russisch'. Die naamswijziging moet voor eind april zijn doorgevoerd, anders wordt de kerkvergunning van het Moskouse patriarchaat ingetrokken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: