zondag 20 januari 2019

Zelenski blijkt veel geld te verdienen in Rusland

Volodimir Zelenski.
Het imago van presidentskandidaat Volodimir Zelenski heeft een flinke deuk opgelopen. De tv-komiek blijkt aandeelhouder van een op Cyprus geregistreerd bedrijf dat eigenaar is van drie Russische bedrijven, waaronder een filmstudio. Dat kwam aan het licht dankzij speurwerk van onderzoeksjournalisten van Radio Free Europe/Radio Liberty.

Het was al eerder bekend geworden dat Zelenski en zijn zakenpartners via het bedrijf Green Family eigenaar zijn van de drie filmproductiebedrijven in Rusland én van Zelenski's filmstudio Kvartal 95 in Oekraïne. Zelenski heeft naam gemaakt door zijn rol als president in het gelijknamige, populaire satirische programma.

Hij gaf eerder al te kennen dat hij zich had teruggetrokken uit de drie Russische bedrijven waarmee hij en zijn zakenpartners de nodige miljoenen hebben verdiend door films en tv-programma's te maken. Ook zou Green Family recentelijk een Russische overheidssubsidie hebben gekregen voor een thriller waaraan nog wordt gewerkt.

In een interview met de nieuwssite Oekrajinska Pravda zegt Zelenski dat hij en zijn zakenpartners via Green Family vast zitten aan een Russisch contract dat pas in 2021 afloopt. Ze willen dit contract nakomen. ''Wat anders? Moeten we de Russen ons geld laten houden? Nee, het komt via Cyprus naar Oekraïne. Het is eerlijk verdiend geld.''

Wel heeft Zelenski inmiddels aangegeven dat hij zijn aandeel in het bedrijf Green Family wil opgeven. Zijn zakenpartners zijn Andri Jakovlev, Boris en Sheri Shefir en Timoer Minditsj. De laatste is weer een zakenpartner van de oligarch Ihor Kolomojski.

Volodimir Zelenski staat al geruime tijd op een tweede plek bij de peilingen, na Joelia Timosjenko en vér voor de huidige president Petro Porosjenko. Hij kondigde zijn deelname aan de presidentsverkiezingen van eind maart aan op oudejaarsavond op tv-zender 1+1, direct na een aflevering van Kvartal 95 en tegen middernacht. De nieuwjaarstoespraak van Porosjenko moest er voor wijken. De zender 1+1 is eigendom van Kolomojski, eens een vriend en nu een vijand van Porosjenko.

Bron: Kyiv Post, foto: Kvartal 95

Geen opmerkingen: