maandag 7 januari 2019

Rechtszaak tegen drie Poolse aanslagplegers

Drie Poolse brandstichters moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Zij worden er van beschuldigd van een aanslag op het Hongaarse cultureel centrum in de stad Uzhgorod op 3 februari van het afgelopen jaar. Er woedde een flinke brand in het gebouw. Het was de bedoeling om de toch al hoog opgelopen spanningen tussen Hongarije en Oekraïne (door de verplichting om Oekraïens te spreken op de scholen van etnische Hongaren in het grensgebied) verder aan te wakkeren.

De drie Polen zouden zijn ingehuurd door een Duitse journalist die, zo veronderstelt het Openbaar Ministerie, weer in opdracht van de Russische geheime dienst heeft gehandeld. Ze kregen alle drie 252 dollar. Hoofdverdachte is de 28-jarige Mihal P. die banden heeft met de neo-fascistische organisatie Falanga en de pro-Russische partij Zmiana.

Hij zou op zijn beurt Adrian M. en Tomasz Sh. hebben gevraagd om mee te doen. Adrian (22) zou opdracht hebben gekregen om een hakenkruis en '88' op de muur van het cultureel centrum aan te brengen. '88' staat voor 'Heil Hitler' - het zou een verwijzing moeten zijn naar extreem-rechtse groeperingen als daders van de aanslag. Tomasz (26) zou het moeten filmen. Het drietal werd na de aanslag opgepakt toen ze Oekraïne wilden verlaten.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: