donderdag 10 januari 2019

Ambassadeur VS: wellicht sancties tegen bij Nord Stream 2 betrokken bedrijven

De Amerikaanse regering zou weleens kunnen besluiten om de 'kleinere' aandeelhouders in de Nord Stream 2 en bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg ervan te straffen met economische sancties, terwijl het Russische staatsbedrijf Gazprom buiten schot blijft. Dat zegt Richard Grenell, de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, in een interview met Handelsblatt.

De Verenigde Staten is tegen de aanleg van de pijpleiding die vanuit Rusland via de Baltische Zee aardgas rechtstreeks naar Noord-Duitsland brengt, omdat de Nord Stream 2 wordt beschouwd als een geopolitiek project dat Europa afhankelijker moet maken van het Russische aardgas.

Volgens ambassadeur Grenell, die anders dan andere diplomaten harde taal niet schuwt, lopen de bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de Nord Stream 2 ''altijd risico, omdat ze met sancties te maken kunnen krijgen''. Grenell voegt er in het interview aan toe het bij Iran ook goed heeft gewerkt: het land werd niet direct aangepakt, wel Amerikaanse bedrijven die zaken deden met Iran.

Bronnen bij de Duitse regering zeggen dat, mocht het tot sancties komen, die in eerste instantie gericht zijn tegen kleinere, gespecialiseerde bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de Nord Stream 2. Het zou dan kunnen gaan om de Allseas Group, dat vanuit Nederland opereert. Dit bedrijf legt 90 procent van de pijplijnsecties op de zeebodem. Zonder de Allseas Group ligt de aanleg stil, want het is niet eenvoudig om hiervoor een vervanger te vinden. Het kan ook het Italiaanse ingenieursbureau Saipem treffen. Dit bedrijf werkt nauw samen met de Allseas Group.

De Nord Stream 2 is een project van Gazprom, Uniper, Wintershall, OMV, Engie en Shell. Gazprom bezit 51 procent van de aandelen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: